Různé

Rostlinná jícha

A máme tu ještě tip na oživení naší zahrádky. Připravíme si rostlinnou jíchu, tedy bylinný zákvas, který je účinným hnojivem. Alena nasbírala svízel přítulu, který je považován za plevel. Současně je ale také léčivkou, která podporuje lymfatický systém.

Šťovík tupolistý je další úporný plevel, vhodný do jíchy, rozhodně ho ale nedávejme na kompost. I vytržený se dokáže vzpamatovat, zakořenit a rozmnožit. Lidová tradice však tvrdí, že nálev z kořene je dobrý při léčbě revmatismu.

Kostival, který do naší jíchy také přidáme, je léčivka, ze které se vyrábějí masti na bolavé či pochroumané klouby. Listy kostivalu můžeme také obalit v trojobalu a připravit si z nich řízečky. I tenhle recept najdete na stránkách našeho pořadu.

Bršlice kozí noha řečená kerhák anebo husí packa je rovněž považována za plevel. Podle lidové tradice však čaj z bršlice pomáhá při léčbě dny, a odtud také pochází i název rostliny.

Kopřiva je rostlina, která se do jíchy přidává nejčastěji, a o jejích léčivých účincích byly napsány celé knihy. Do jích se nejčastěji přidává kopřiva.

Naše jícha vznikne tak, že rostlinami naplníme polovinu kbelíku a zalijeme je vodou, ideálně dešťovou. Kbelík umístíme co nejdál od domu, jícha totiž nelibě páchne. Přiklopíme víkem a průběžně promícháváme.

Jícha je hotová, jakmile se v ní přestanou tvořit bublinky, což nějakou dobu trvá. Chcete-li jíchou zalít rostliny v záhonu, je třeba ji nejprve naředit v poměru jeden díl jíchy na deset dílů vody a promíchat, jinak byste rostliny spálili. Jíchu lijeme ke kořenům rostlin, nikoli na listy (opět hrozí spálení). Pokud jíchu používáte poprvé, poraďte se se zkušenějším zahradníkem, kterými rostlinami jíchu zalévat a pro které se nehodí, případně hledejte v odborné literatuře. Jícha se totiž nehodí například na zalévání luštěnin a česneku a také není vhodná pro rostliny, které mají rády kyselejší půdu. Například na borůvky.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl