Moučníky a cukroví

Babiččiny koblihy s marmeládou

56 dkg hladké mouky
7 dkg změklého másla
7 dkg cukru krupice
4 žloutky
4 dkg droždí (1 kostička = 42 g)
250 ml mléka
špetka soli
citronová kůra
2 lžíce rumu
jahodová marmeláda
olej na smažení

Do mísy vsypeme hladkou mouku a přidáme špetku soli. Přisypeme krupicový cukr a vše promícháme. Do těsta na koblihy patří i voňavá citronová kůra.

Na koblihy budeme potřebovat také kvásek. Droždí rozdrobíme do vlažného mléka a promícháme. Další rozměr chuti dodá koblihám i tradiční panák rumu. Do mísy vlijeme vzešlý kvásek a až úplně nakonec přidáme kostičky změklého másla. Rukou pak vypracujeme hladké těsto. Vytvoříme bochánek a přikrytý utěrkou necháme kynout asi půl hodiny.

Těsto položíme na pomoučený vál, prsty ho roztáhneme a poté z něj vyválíme placku asi jeden centimetr silnou. Vykrajovátko také pomoučíme a poté jím tvoříme kolečka těsta. Zbytky těsta odstraníme a odložíme stranou.

Na každé kolečko navrstvíme lžíci jahodové marmelády, přikryjeme dalším kolečkem těsta, prsty přitlačíme, a na řadu přichází opět naše vykrajovátko. Každý hotový koblížek lehce posypeme moukou. Koblihy přikryjeme utěrkou a ještě chvíli necháme kynout.

Helena koblihy smaží ve vysoké vrstvě oleje. Hrnec přiklápí pokličkou. Koblihy musí být z obou stran usmažené dozlatova, což trvá tři až pět minut podle toho, jak jsou velké.

Hotové koblížky vytáhneme pomocí děrované naběračky a položíme na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk. Koblihy necháme úplně vychladnout a teprve poté poprášíme moučkovým cukrem.

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Další recepty Celý díl