Litický knedlík

4 žemle
vlažné mléko
sůl
3–4 vaječné žloutky
5 lžic hrubé mouky
strouhanka
kousek změklého másla
kvašená zelenina k podávání
Na litický knedlík budeme potřebovat 4 žemle, které pokrájíme na kousky a zalijeme vlažným mlékem, aby změkly. Osolíme, a přidáme 3–4 vaječné žloutky. Vše důkladně promícháme. Přidáme 5 lžic hrubé mouky a promícháme ještě jednou. Navlhčenýma rukama tvarujeme jednotlivé knedlíky a vkládáme do vroucí vody. V pánvi si mezitím nasucho opražíme strouhanku. Knedlíky jsou uvařené, jakmile vyplavou na hladinu, což trvá přibližně 10 až 15 minut. Pomocí vidliček je roztrhneme, aby z nich odešla horká pára. V kastrolu rozpustíme změklé máslo, kterým pak knedlíky před podáváním přelijeme a posypeme opraženou strouhankou. Litický knedlík je sám o sobě dost hutný a vydatný, a proto ho Alena doporučuje podávat s kvašenou zeleninou.
Ohodnoťte tento recept: