Sirup z proskurníku lékařského

2 vrchovaté lžíce kořene proskurníku
0,5 – 0,6 l vody
šťáva ze 2 pomerančů
2 vrchovaté lžíce medu
Macerát z proskurníku lékařského začneme pomalu zahřívat až k bodu varu. Připomeňme si, že macerát je tedy výluh z bylin připravovaný zastudena. Byliny se zalijí studenou vodou a nechají několik hodin stát. Některé výluhy se smohou cedit a rovnou pít, jiné, jako ten náš, je třeba dále zpracovat. Na náš sirup budeme také potřebovat pomerančovou šťávu na dochucení. Macerát z proskurníku po dobu 10 minut mírně povaříme, poté odstavíme a ještě asi 20 minut necháme luhovat. Tomuto postupu se pro změnu říká odvar, protože jsme kořen proskurníku povařili. Odvar poté scedíme. Do zchladlého, zcezeného odvaru přidáme med a pomerančovou šťávu. Pokud bychom použili odvar horký, zničíme cenné látky obsažené v medu i vitamín C v ovocné šťávě. No a teď už jen stačí hotový sirup přelít do lahve z tmavého skla a uzavřít. Uchováváme v lednici, ale pamatujeme na to, že náš sirup je určen k rychlé spotřebě.
Ohodnoťte tento recept: