Různé

Česnekáče

Na těsto

750 g hladké mouky
500 ml mléka
100 ml oleje
1 lžička cukru
2 lžičky soli
42 g droždí

Na náplň

150 g změklého másla
12–14 stroužků česneku
sůl
variace bylinek dle chuti a sezóny

V míse smícháme mléko, trochu cukru, rozdrobené droždí, olej, sůl a hladkou mouku. Vypracujeme hladké a pružné kynuté těsto, které necháme kynout asi 45 minut. Mezitím si připravíme náplň z utřeného česneku a změklého másla, které ochutíme solí a čerstvými bylinkami dle chuti a sezóny. Mluvit o tom, jak česnek prospívá našemu zdraví, je asi zbytečné. Jak říká staré úsloví: každá bylinka je na něco, česnek na všechno. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál. Z těsta vypracujeme bochánek a lehce jej posypeme moukou. Těsto rozdělíme na pět dílů a z každého vyválíme obdélníkovou placku. Jednotlivé placky potřeme připravenou náplní, zavineme, naskládáme na plech, a naděláme do nich šikmé zářezy. Těsto nám tak nepraskne a bude z něj postupně odcházet pára. Záviny se také lépe propečou. Pečeme na 180 stupňů dozlatova. Hotové česnekáče nakrájíme a podáváme k našim kuřecím játrům na portském víně.

Ohodnoťte tento recept: 

15 hlasů

Další recepty Celý díl