Různé

Houstičky od babičky

kostička droždí
100 g cukru
1 PL sádla a 1 PL másla, obojí necháme rozpustit
275 ml mléka
1 žloutek
3/4 lžičky soli
cca 500 g mouky, napůl hladké a napůl polohrubé, smícháme

V míse smícháme 250 gramů pšeničné hladké mouky a 250 gramů mouky polohrubé. Kostku droždí zasypeme třemi vrchovatými lžícemi krystalového cukru a utřeme dohladka. Postupně přidáváme veškerou mouku a vlažné mléko. Do těsta dále přijde sůl, vaječný žloutek, a lžíce rozpuštěného sádla smíchaného s máslem. Ze všech surovin tedy připravíme hladké, vláčné těsto, ze kterého vytvoříme bochánek. Ten posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout. A teď trocha školních počtů. Naše vykynutá dávka těsta je určena na 16 houstiček. Těsto si tedy rozdělíme na čtvrtiny a každou z nich na čtyři další kousky. Z každého kousku uválíme váleček, ten dále rozdělíme na kousky tři a můžeme plést houstičku. Válečky přeložíme přes sebe a s pletením začneme odprostředka. Upletené houstičky vyskládáme na plech, každou potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut na 220 stupňů. Kynuté pečivo se tradičně připravovalo na Škaredou středu, ale jedlo až druhý den, o Zeleném čtvrtku. Kromě oblíbených jidášů se v některých regionech připravovaly i rohlíky, anebo právě naše houstičky.

Ohodnoťte tento recept: 

15 hlasů

Další recepty Celý díl