Císařský čaj na silný kašel

Náš recept může působit poněkud divoce, ale užití jednotlivých složek má své důvody. Květy slézu jsou ceněnou léčivkou. Obsahují slizovité látky, které působí blahodárně na naše sliznice postižené zánětem, anebo právě při kašli a chrapotu. Cukr kandys se vyrábí odpařováním vysoce koncentrovaného cukerného roztoku a je luxusnější variantou obyčejného cukru. Možná právě takto získal náš lektvar svůj název „císařský čaj“. Syrové vajíčko používají odjakživa profesionální zpěváci jako první pomoc pro postižené hlasivky, což je podle některých mýtus, jiní naopak tvrdí, že tahle metoda zabírá. Mandlový olej podporuje celkovou imunitu a také trávení, což platí stejně tak o oleji olivovém anebo lněném. A co se týče výsledné chuti, je pravda, že babky kořenářky si v dobách minulých zřejmě nepotrpěly na přehnaný soucit a jejich pacienti museli zkrátka něco vydržet.
Postup:
Z hrsti květů slézu připravíme zalitím horkou vodou nálev. Do většího hrnku dáme tlučený kandys (případně třtinový cukr), jeden žloutek a 2 lžíčky mandlového oleje, toto mícháme až směs zhoustne a zpění. Pak přidáme teplý slézový čaj. Pijeme teplé.
Ohodnoťte tento recept: