Různé

Račí máslo

Raci bývali kdysi v Čechách zcela běžnou součástí jídelníčku, jenže jejich stavy značně snížila meliorace a postupné znečištění vod. Naši, původní raci jsou chránění, a lovit se smí pouze zavlečené druhy, jenže ty laik obvykle nepozná. Pro kuchyňskou úpravu je tedy lepší raky zakoupit.

V rendlíku začneme rozpouštět máslo. Dále je třeba, pěkně postaru, v hmoždíři paličkou utlouct vyloupané račí krunýře. Poměr je zhruba 10 krunýřů na 250 g másla. Roztlučené krunýře vsypeme do rendlíku jakmile máslo začne lehce pěnit. Přilijeme malé množství vody, a necháme táhnout asi jednu hodinu. Tekutinu poté scedíme a necháme vystydnout. Poté z povrchu sebereme máslo, které musíme znovu nechat zvolna provařit, aby se odpařila zbylá voda. Necháme ztuhnout v uzavíratelné nádobce.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl