Polévky

Sladká šípková polévka

60 g sušených nebo hrst čerstvých šípků
250 ml mléka nebo smetany
lžíce polohrubé mouky
cukr podle chuti
sůl
žemle
máslo
jablečný ocet

Sladké polévky z ovoce a dalších plodů si lidé vařili odjakživa a ta šípková je dodnes oblíbená třeba ve Skandinávii. A že jsou šípky zdravé, snad netřeba ani zmiňovat. Příprava je, pravda, poněkud pracnější, ale naše babičky by nás jistě pochválily. Šípky rozpůlíme a zbavíme stopek, okvětí a semen. Rozpůlené šípky dáváme do misky s vodou a na závěr je dobře omyjeme. Poté je vsypeme do kastrolu, zalijeme trochou vody, přidáme špetku soli a dusíme doměkka. Přilijeme mléko a smetanu, přisypeme cukr, promícháme a poté rozmixujeme dohladka. Polévku odstavíme, zahustíme hladkou moukou, znovu zahřejeme a krátce povaříme. Podáváme s opraženou houskou.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl