Buchty zvané švesťáky


kostička droždí
4 lžíce krupicového cukru
0,33 l mléka
10 lžic hladké mouky
10 lžic polohrubé mouky
1 vejce
1/2 lžičky soli
olej do těsta
máslo na pomazání
švestky
kostkový cukr
Do mísy vložíme kostičku droždí a čtyři vrchovaté lžíce krupicového cukru. Vše rozetřeme, dokud se droždí nerozteče. Poté přidáme asi deset lžic hladké mouky, a hrnek vlažného mléka. Vše promícháme. Do mísy rozklepneme jedno celé vejce a postupně přidáváme polohrubou mouku, olej, sůl a vše promícháme.
Těsto necháme v teple kynout, a mezitím si vypeckujeme švestky. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a nakrájíme na obdélníky. Pečicí papír potřeme rozpuštěným máslem. Do každé rozpůlené švestky vložíme kostku cukru a zabalíme ji do těsta.
Švesťáky potřeme rozpuštěným máslem ze všech stran a dáme péct. Pečeme 20 minut na 220 stupňů. Pečeme-li buchty, jsou vždy lepší ty tmavší, než nedopečené.
Ohodnoťte tento recept: