Quesadillas s cuketovými květy

2 cibule, případně 1 cibule a 1 šalotka
česnek
čerstvá červená chilli paprička
šťáva z limetky
pálivá zelená paprika
zelená paprička jalapeño
rajčata
lístky byliny pipicha, můžeme nahradit koriandrem
kousek másla
rostlinný olej
cuketové květy (pokud nemáme k dispozici, můžeme vyzkoušet třeba nakládanou kukuřici)
sýr typu parenica
kukuřičné tortilly (případně pšeničné)

Recept mexické babičky není nijak složitý a zvládneme ho snadno i u nás, v Čechách. Nejdříve se pustíme do přípravy proslulé pikantní omáčky zvané salsa. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky.

Vše utřeme v míse či hmoždíři paličkou do konzistence hrubší pasty. Přidáme pokrájenou čerstvou červenou chilli papričku. Pokud nechceme salsu pekelně pálivou, doporučujeme z chilli papričky nejdříve odstranit semínka. Osolíme a přidáme šťávu z limetky.

Dále budeme potřebovat pálivou zelenou papriku a také zelenou chilli papričku jalapeño. Obě papriky zbavíme semínek a pokrájíme na kostičky. Poté přisypeme do misky a znovu utřeme paličkou.

Z rajčat odstraníme takzvaného bubáka a plody nakrájíme na malé kousky. Ty přidáme k salse. Na řadu přichází tajemná pipicha, kterou však můžeme nahradit čerstvým koriandrem. Vše opět utřeme paličkou. Jarda salsu ochutná a rozhodne se přidat jedno rajče navíc.

Misku s omáčkou dáme vychladit a pokračujeme. V pánvi rozehřejeme kousek másla a trochu oleje.

Šalotku anebo cibuli oloupeme a pokrájíme na proužky, osolíme, zakapeme limetkovou šťávou a chvíli restujeme.

Z cuketových květů odstraníme stopky, vsypeme je do pánve, zalijeme smetanou a chvíli povaříme. Namísto květů můžeme vyzkoušet například nakládanou kukuřici.

Do pánve přidáme sýr typu parenica, ten totiž Mexičané vyrábějí podobně, jako my. Sýr rozebereme na proužky a vše promícháme.

Pšeničné anebo kukuřičné tortýji, které se dnes dají běžně koupit v obchodní síti, lehce potřeme olejem a pečeme na plotýnce, případně na suché pánvi z obou stran, dokud se placky nezačnou nafukovat a neudělají se na nich hnědé puchýřky.

A už je čas servírovat. Placky plníme směsí z pánve a naší pikantní salsou. Přeložíme na půl a máme hotovo.

Ohodnoťte tento recept: 

2 hlasů

Další recepty Celý díl