Polévky

Pohanková polévka s kořenovou zeleninou

rostlinný olej, případně kousek sádla
kořenová zelenina: celer, mrkev, petržel
voda či 1 l drůbežího vývaru
velká hrst pohankových krup
sůl
1 stroužek česneku
špetka sušené majoránky a muškátového oříšku

V kastrolu si rozhřejeme rostlinný olej, případně, po vzoru našich babiček, kousek sádla, na kterém zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli.

Základem spousty tradičních českých polévek je kořenová zelenina, která se dá po celý rok dobře skladovat. Očistíme a nahrubo nastrouháme celer, mrkev a petržel.

Veškerou nastrouhanou zeleninu orestujeme na cibulce, zalijeme vodou či drůbežím vývarem, přidáme pohankové kroupy, sůl a utřený česnek. Ten je další skvělou přírodní medicínou pro naše srdce i cévní systém.

Polévku dochutíme sušenou majoránkou a muškátovým oříškem, a vaříme, dokud nejsou pohankové kroupy měkké. Máme-li mrkev ze zahrádky, kde se nepoužívá chemie, můžeme do naší polévky přidat i nasekanou mrkvovou nať, která je pro změnu zdrojem vitamínů a minerálních látek.

Ohodnoťte tento recept: 

6 hlasů

Další recepty Celý díl