Kakaové řezy s červenou řepou a čokoládou
250 g vařené nastrouhané červené řepy
200 g celozrnné špaldové mouky
150 g mouky špaldové hladké
2 lžíce kakaa
2 lžíce jedlé sody
200 g krystalového cukru
1 celé vejce
½ l kefíru
1 dcl oleje
Na polevu
tabulka hořké čokolády
100 g změklého másla
Naše hospodyňky vynalezly spousty receptů, jak využít přebytky ze zahrádky. Určitě jste už vyzkoušeli dezert, kde část těsta nahradí cuketa anebo dýně, ale máme tip i pro červenou řepu. Tu Věra nejprve uvaří, nechá vychladnout a oloupe. Řepu nastrouhá na hrubém struhadle. Bude jí potřebovat 250 gramů. Poté přisype 200 gramů celozrnné špaldové mouky a 150 gramů mouky špaldové hladké. Dále přidá dvě lžíce kakaa, asi dvě lžíce jedlé sody a 200 gramů krystalového cukru. Do těsta rozklepne jedno celé vejce, přilije půl litru kefíru a deci oleje. Vše pečlivě promíchá a těsto nalije na plech vyložený pečicím papírem. Peče na 180 stupňů asi 45 minut.
Zatímco se buchta peče, Věra připraví polevu. Ve vodní lázni rozehřeje čokoládu, do které vmíchá změklé máslo. A pak už jen zbývá dezert dokončit.
Pokud tenhle recept neznáte, budete překvapeni, jak krásně se zemitá chuť červené řepy pojí s chutí kakaa a čokolády.
Ohodnoťte tento recept: