Levandulový likér
jedlé květy: chrpa, sléz, růže a levandule
červené víno
1 dcl bílého alkoholu (jabkovice)
med
Z vína se dají vyrábět i nejrůznější likéry. Receptur existuje nespočet a babičky si ty svoje oblíbené běžně připravovaly podomácku samy. Likéry se vyráběly už ve 13. století, a jejich název pochází z latinského liquifacere, což znamená rozpustit. Do alkoholu se tradičně nakládaly léčivé bylinky, ovoce, případně vejce či smetana a později i čokoláda. Pro výrobu našeho likéru použijeme bylinky a květiny. Nasbírá květy chrpy, slézu, růží a také levanduli. To proto, že bylinný likér má být mírně nahořklý. Právě to mu dodává tu správnou a typickou chuť.
Z květů růží otrháme plátky a veškerou květinovou úrodu promícháme. Na výrobu likéru použijeme víno červené, které necháme prohřát asi na 40 stupňů a poté jím voňavou směs zalijeme. Nádobu uzavřeme a necháme stát do druhého dne. Teprve poté přilijeme bílý alkohol – v našem případě dobrou jabkovici, a dosladíme medem.
Vše je třeba promíchat, a nechat v uzavřené láhvi ještě dva týdny macerovat. Právě macerace je jedním z tradičních způsobů, jak vyrobit likér. Po dvou týdnech je směs třeba scedit, a pak už můžeme vychutnat první stopečku téhle domácí dobrůtky.
Ohodnoťte tento recept: