Maso

Přeštické vepřové na bílém víně

přeštické kotlety
pěkné brambory
sůl
pepř
sádlo (nejlépe z přeštického čuníka)
cibule
bílé víno
lžíce dijonské hořčice
čerstvé lístky šalvěje
kousek vychlazeného másla
čerstvá pažitka

Brambory ve slupce nakrájíme na čtvrtky. Maso lehce nařízne na okrajích, naklepeme, osolíme a opepříme. Zatímco se brambory vaří, kotletu opečeme na sádle. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Kotletu pečeme pár minut z každé strany, a poté ji z pánve vyjmeme. Ve výpeku z pánve orestujeme cibuli, kterou podlijeme bílým vínem, dochutíme pepřem a vmícháme lžíci dijonské hořčice. Je-li omáčka hustá, přilijeme trochu vody. Do omáčky přidáme na kousky natrhané lístky čerstvé šalvěje, které necháme rozvonět, a poté je z omáčky odstraníme.

V pánvi ještě rozpustíme kousek vychlazeného másla. Omáčku rozmixujeme a propasírujeme.

Uvařené brambory posypeme čerstvou pažitkou a lehce opečeme na másle.

Kotletu z přeštického vepřového podáváme s pečenými bramborami, přelitou omáčkou a ovoněnou lístkem šalvěje. A samozřejmě nezapomeneme na sklenku bílého vína.

Ohodnoťte tento recept: 

2 hlasů

Další recepty Celý díl