Griotkové řezy


podle babičky Heleny
Korpus
4 celá vejce
7 dkg cukru krupice
2 lžíce kakaa
10 dkg polohrubé mouky
2 dkg máslaRecept si můžeme upravit i na větší množství ingredienci, např. 6 vajec, 10 dkg cukru, 3 lžíce kakaa, 14 dkg mouky, 3 dkg másla, což je množství na dort nebo plech.
Krém na tzv. kaši
1/2 litru mléka
2 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce solamylu
1 vanilkový cukr
Na dodělání krému
1 měkké máslo
20–25 dkg cukru moučky
2–3 lžíce griotky
Rozklepneme vejce a žloutky oddělíme od bílků. V jedné misce vyšleháme žloutky s polovinou cukru a kakaem. Ve druhé nádobě vyšleháme bílky se zbytkem cukru. Sníh poté vmícháme do žloutků.
Postupně a lehce vmícháme i mouku a rozpuštěné vlažné máslo. Těsto vlijeme na máslem vymazané a moukou vysypané formy či pekáče a pečeme na 180 stupňů asi 20 minut.
Poté se pustíme do přípravy krému. Změklé máslo ušleháme s cukrem a panákem griotky, což je sladký hustý likér pravděpodobně francouzského původu vyráběný z višní.
Dále je třeba uvařit tak zvanou kaši z mléka, jemného bramborového škrobu, pohohrubé mouky a vanilkového cukru. Tuhle směs svaříme na mírném plameni za stálého míchání do husté konzistence.
Rendlík s kaší postavíme do kastrolu se studenou vodou a za opětovného stálého míchání necháme zchladnout. Kaši poté zašleháme do máslového krému.
Upečený a vychladlý piškot překrojíme příčně na polovinu. Jednu u nich namažeme, přiklopíme druhou polovinou, a potřeme zbytkem krému. Hotové griotkové řezy ještě ozdobíme kompotovanými višněmi.
Ohodnoťte tento recept: