Buchty z pekáče po babičce


Pro tenhle recept je třeba vlastnit speciální pekáč s okýnky, který používaly pro pečení malých buchet naše babičky.
560 g hladké mouky
2 vejce
200 g rozpuštěného másla
4 dcl mléka
30 – 40 g kvasnic
špetka soli
7 polévkových lžic cukru
Náplň
mletý mák a tvaroh
moučkový cukr na poprášení buchet
V kastrůlku na mírném plameni rozpustíme máslo. V míse smícháme hladkou mouku, do které přidáme špetku soli. V mouce vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přilijeme vlažné mléko a přidáme špetičku cukru. Poté sem rozklepneme vejce a přidáme všechen další cukr, rozpuštěné máslo a zbylé mléko. Vymícháme pružné, nelepivé těsto. To je pak třeba lehce poprášit moukou a nechat v teple pod utěrkou pěkně kynout, dokud neznásobí svůj objem.
Mezitím připravíme náplň do buchet. Postup je opravdu snadný. Stačí utřít mletý mák, cukr, tvaroh a šiml je připravený.
Na pomoučeném válu pak těsto rozdělíme na příslušný počet stejných kousků a začneme s plněním.
Každou buchtu vložíme do okénka v pekáči. Připravené buchty ještě na povrchu potřeme rozpuštěným sádlem a v troubě předehřáté na 200 stupňů upečeme do zlatova.
Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.
Ohodnoťte tento recept: