Pomeranče zavařené tzv. švýcarskou metodou
pomeranče se silnější slupkou
krystalový cukr
Připravíme si cukerný roztok, to znamená, že svaříme vodu a krystalový cukr, kdy cukr a vodu dávkujeme v poměru 3:2.
Jak už Alena zmínila, tenhle postup zavařování vyžaduje pečlivost, a tak čisté sklenice a víčka před plněním ještě jednou vyvaříme.
Pomeranče rozdělíme na dílky, vložíme do cukerného roztoku a krátce povaříme. Sterilizované sklenice vyjmeme z nádoby kleštěmi a přemístíme je do jiného hrnce s horkou vodou. Pomocí děrované naběračky je naplníme dílky pomerančů. Zavařovačky by měla být naplněny až po okraj, případně je můžeme ještě dolít cukerným roztokem. Každou sklenici protřeseme, aby unikly vzduchové bubliny. Poté zavíčkujeme, přičemž se opět dotýkáme pouze vnější části víčka, otočíme dnem vzhůru a přikryté necháme vychladnout. Naše babičky totiž zjistily, že kompot je lepší, pokud chladne opravdu zvolna.
Ohodnoťte tento recept: