Kaštanový perník s dýní


500 g dýňového pyré
150 g špaldové mouky
100 g kaštanové mouky
1 vejce
100 g cukru
250 g kefíru
100 g oleje
1 vanilkový cukr
1 lžíce kakaa
1 lžička jedlé sody
1–2 lžičky kypřícího prášku do perníku
1 lžička skořice
1/2 lžičky badyánu
sůl
meruňková marmeláda
Pro naše pečení je možné použít kterýkoliv druh jedlé dýně. Chceme-li si ale ušetřit práci, zvolíme takovou, která se nemusí loupat, například běžně dostupnou dýni hokkaido. Z dýně vydlabeme semínka, poté ji nakrájíme, lehce zakapeme olejem a pečeme v troubě asi půl hodiny při 180 stupních do změknutí.
Upečenou dýni rozmixujeme tak, aby vzniklo hladké pyré.
Poté smícháme veškeré sypké přísady. Věra používá, kromě mouky kaštanové, také špaldovou. Přidá krystalový cukr, kakao, mletou skořici a mletý badyán, trochu jedlé sody, kypřicí prášek do perníku, vanilkový cukr a špetku soli.
Vše promícháme a přidáme dýňové pyré, celé vejce, olej a kefír. Znovu důkladně promícháme a těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě 35 až 45 minut. Pokud si nejsme jisti, zda je moučník upečený, vyzkoušíme pomocí špejle.
Hotový moučník před podáváním potřeme meruňkovou marmeládou.
Ohodnoťte tento recept: