Maso

Nakládané vepřové

tučnější vepřové maso (krkovice, bok, lalok)
domácí vepřové sádlo
sůl
zavařovací sklenice a víčka

Nakládané vepřové bývalo hitem chalupářských spíží a může být záchranou pro ty, kdo nemají na vaření příliš mnoho času. Dá se z něj totiž vyrobit celá škála pokrmů. Zavařené vepřové můžeme v budoucnu prostě jen narychlo ohřát a podávat s bramborami, anebo použít jako základ do omáčky.

Nejprve je třeba veškeré připravené vepřové nakrájet na přibližně stejné kostky. Čisté a suché zavařovací sklenice vymažeme sádlem. Jednotlivé druhy vepřového promícháme.

Na dno každé sklenice vsypeme sůl. Dávkování najdete v receptu na webových stránkách našeho pořadu.

Každou sklenici naplníme pokrájeným masem asi dva a půl centimetru pod okraj. Kostky masa je třeba do sklenic mírně napěchovat.

Okraje sklenic otřeme suchým čistým hadříkem namočeným v lihu. Stejně ošetříme i vnitřní stranu víček.

Víčka utáhneme tak zvaně na sílu prstů, aby mohl vzduch během sterilace unikat ze sklenic ven.

Důležité:

Na vepřovou konzervu je třeba použít tak zvanou dvoufázovou sterilaci. První den konzervy zavařujeme jednu hodinu při 100 stupních Celsia. Konzervy poté vyjmeme a necháme je při pokojové teplotě stát po dobu 24–48 hodin. Poté následuje druhá sterilace za stejných podmínek. Tak zabráníme tomu, aby se konzerva zkazila a vznikl v ní botulotoxin, neboli nebezpečný klobásový jed.

Poté, co naše domácí vepřové konzervy řádně vychladnou, můžeme ochutnávat. Studené nakládané vepřové navrstvené na domácí chléb a podávané s červenou cibulí a nakládanou okurkou, je záležitostí přímo lahůdkovou.

Ohodnoťte tento recept: 

75 hlasů

Další recepty Celý díl