Luštěniny a obiloviny

Šumajstr neboli šulimajz

4 porce

300 g předvařených krup
200 g předvařených fazolí
2 větší cibule
kořenová zelenina
200 g škvarků
4 stroužky česneku
2 lžíce vepřového sádla
špek
majoránka
pepř
sůl

Jedná se o krajovou variantu pokrmu zvaného kočičí tanec neboli svatba, který jsme v našem pořadu už také vyzkoušeli. Šumajstr je ale o poznání vydatnější.

Na pánvi rozehřejeme sádlo a pustíme se do loupání a krájení cibule, kterou pak na sádle lehce orestujeme.

Špek nakrájíme na kostičky a přidáme ho do pánve, stejně jako hrst křupavých škvarků. Do šumajstru patří i kořenová zelenina, tedy petržel, mrkev a celer. Směs v pánvi osolíme a dochutíme utřeným česnekem.

Luštěniny, to znamená například fazole, jedli naši předkové podstatně častěji, než my dnes, stejně tak jako kroupy. Obojí je třeba si předem uvařit. Naše vydatné jídlo z jedné pánve dochutíme majoránkou a pepřem. Hotový pokrm necháme chvíli odpočinout, a můžeme podávat. Šumajstr neboli šulimajz skvěle chutná s kvašeným červeným zelím, anebo třeba s nakládanými okurkami.

Ohodnoťte tento recept: 

10 hlasů

Další recepty Celý díl