Maso

Hovězí jazyk s křenovou omáčkou

recept podle Marcely Žďárské

hovězí jazyk
několik morkových kostí
sůl
kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel)
velká cibule
pár kuliček pepře a nového koření
snítka rozmarýnu
bobkový list
pár stroužků česneku

Křenová omáčka

kousek másla (počítáme 10 g na osobu)
hladká mouka (počítáme 10 g na osobu)
zchladlý hovězí vývar dle potřeby
smetana dle potřeby
křen, co kdo snese

Hovězí jazyk a morkové kosti vložíme do osolené vroucí vody. Nakrájíme si kořenovou zeleninu, to znamená celer, mrkev, petržel a také cibuli. Vývar osolíme, dochutíme kuličkami pepře, novým kořením, rozmarýnem, bobkovým listem a česnekem. Čím bude vývar chuťově výraznější, tím lepší bude i omáčka, kterou se chystáme připravit. Vývar vaříme buď přibližně hodinu v papiňáku, anebo asi tři hodiny pod pokličkou na mírném ohni. Během varu sbíráme přebytečnou bílkovinu.

Příprava křenové omáčky: V kastrolu rozehřejeme kousek másla na jíšku. Na osobu počítáme 10 g másla a 10 g mouky. Jíšku poté zalijeme zchladlým hovězím vývarem. Poté přidáme smetanu a lehce povaříme. Přimícháme nastrouhaný křen, podle chuti, zkrátka, co kdo snese.

Uvařený hovězí jazyk je nejlepší oloupat ještě zatepla, zchladlý se loupe o poznání hůře. Jazyk oloupeme a podáváme nakrájený na plátky s vařenými brambory a křenovou omáčkou.

Ohodnoťte tento recept: 

7 hlasů

Další recepty Celý díl