Kuře marengo
4 kuřecí čtvrtky
2 PL lžíce másla
2 PL olivového oleje na smažení
250 g žampionů
1 cibule
sůl
pepř
1 stroužek česneku
2 snítky tymiánu, nejlépe čerstvého
250 g malých rajčat
bobkový list
½ l bílého vína
50 ml rajského protlaku
150 ml drůbežího vývaru
hladkolistá petržel na ozdobeníNěkteré recepty na kuře marengo uvádějí i další přísadu – a to nakrájené zelené olivy, to však ponecháme úvaze každého kuchaře.
Kuře marengo zní vznešeně, recept sám však není nijak složitý a zvládne ho i kuchař začátečník. Výsledkem bude skvělé jídlo, které si prý Napoleon Bonaparte hned napoprvé tak oblíbil, že mu je poté museli připravovat pravidelně.
Nejprve si tedy očistíme a nakrájíme žampiony a cibuli. V pánvi rozehřejeme olej, do kterého přidáme i kousky másla. Čtvrtky kuřete osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a vložíme na rozehřátý tuk. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme čerstvé lístky tymiánu.
Malá rajčátka překrájíme na půlky. Kuřecí čtvrtky obrátíme a do pánve přisypeme cibuli, česnek a bylinky. Přidáme i bobkový list, žampiony a rajčata. Vše podlijeme drůbežím vývarem, bílým vínem, vmícháme rajský protlak a dusíme doměkka. Podáváme posypané čerstvou plocholistou petrželí.
Ohodnoťte tento recept: