Moučníky a cukroví

Vánoční zázvorky

150 g polohrubé mouky
150 g cukru krupice
2 žloutky
1 vejce
10 g zázvoru
1 ČL jedlé sody
citronová kůra

Na válu smícháme 150 gramů polohrubé mouky a stejné množství krupicového cukru. Vytvoříme kopeček, do kterého uděláme důlek. Přisypeme mletý zázvor a lžičku jedlé sody.

Na jemném struhadle nastrouháme čerstvou citronovou kůru. Vaječné žloutky až na jeden oddělíme od bílků a přidáme je do důlku k sypkým ingrediencím. Jedno vejce přidáme celé. Uhněteme těsto, které by nemělo být příliš tuhé, jinak se s ním bude špatně pracovat. Těsto na zázvorky rozválíme na pomoučeném válu do placky o tloušťce 3 milimetry. Je-li třeba, posypeme je špetkou mouky.

Z těsta poté vykrajujeme tvary. Okraje formičky před vykrojením vždy přitiskneme do mouky. Zázvorkové těsto má tendenci se lepit, a proto musíme pracovat svižně. Zázvorky necháme přes noc sušit ve formičkách. Druhý den vykrájené tvary za pomoci nože opatrně přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 160 stupňů do zlatova.

Hotové zázvorky naskládáme do sklenice a necháme dva až tři týdny měknout.

Ohodnoťte tento recept: 

72 hlasů

Další recepty Celý díl