Maso

Staročeské lokše s husím masem

400 g oloupaných brambor uvařených na loupačku
130 g hladké mouky
rozpuštěné sádlo na potření placek
domácí drůbeží vývar
pečené husí maso (zbylé ze svátečního oběda)
výpek z husy
jablko
zelí

Brambory předem uvařené na loupačku nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme a přidáme hladkou mouku. Vypracujeme hladké těsto, ze kterého vyválíme váleček a ten nakrájíme na kousky. Každý kousek obalíme v mouce a vytvoříme tenkou placku, kterou nasucho opečeme na pánvi. Hotové lokše potíráme rozpuštěným sádlem. Mezitím si nakrájíme jablko. Trhané husí maso zalijeme domácím vývarem a opečeme ve výpeku z husy. Jablka necháme zkaramelizovat společně s uvařeným červeným zelím, které zbylo ze svatomartinské hostiny. Lokše pak podáváme společně s husím masem, zelím a jablky.

Lokše s omáčkou ze slivovice

máslo
cukr
panák slivovice
mletý mák
zakysanou smetanu

V pánvi zkaramelizujeme na másle cukr a přilijeme slivovici. Lokše potřeme povidly a přelijeme omáčkou z pánve. Podáváme posypané mletým mákem s kopečkem zakysané smetany.

Ohodnoťte tento recept: 

6 hlasů

Další recepty Celý díl