Republikánské řezy podle Heleny Vrábkové


Na těsto
70 g másla
120 g hladké mouky
50 g cukru moučka
1 žloutek
1 lžíce rumu
1 prášek do pečiva
100 g oříšků (deko oříšků nahrazeno švestkovými jádry)
Na náplň
malinová marmeláda
Žloutková poleva
1 žloutek
1 PL rumu
3 lžíce cukru moučky
Ze všech ingrediencí určených na těsto vytvoříme vláčnou hmotu, vyválíme placku max. půl cm silnou a pečeme asi 20 minut na 170 stupňů dorůžova.
Necháme vychladnout, překrojíme na dvě části, jednu potřeme malinovou marmeládou a přiklopíme na sebe.
Žloutkovou polevu vytvoříme smícháním všech surovin, které poctivě třeme 15 minut vařečkou do zhoustnutí.
Řezy potřeme žloutkovou polevou a dáme sušit do trouby na nízkou teplotu asi tak na 20 minut. Po vychladnutí krájíme na malé řezy, je to spíše cukroví než moučník. Výhodou je, že tenhle zvláštní moučník poměrně dlouho vydrží. Je lepší, když se rozleží.
Ohodnoťte tento recept: