Podzimní salát z pečené zeleniny
brambory
dýně hokkaido
celer
vlašské ořechy
pažitka
med
pepř
sůl
trocha olivového oleje
čerstvý sýr
Podzimní zelenina je skvělou prevencí proti nachlazení, různým virózám a chřipkám. To naši předkové sice nevěděli, zato ale jedli sezónní a lokální potraviny a zeleninu ze zahrádky tepelně upravovali. To všechno jsou trendy, ke kterým se dnes vracíme.
Pro náš podzimní salát vybral Jirka pěkné brambory, které pouze očistil. Péct se budou i se slupkou. Dýni hokkaido loupat také nemusíme. Dýně obsahuje spoustu vlákniny, vitamínů i minerálů.
Celer je v české kuchyni tak trochu nezaslouženě popelkou a určitě stojí za to vyzkoušet třeba celerové pyré, anebo jej upéct tak, jak to uděláme my.
Brambory, dýni a oloupaný celer nakrájíme na měsíčky a vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Zeleninu upečeme doměkka.
Přidáme podrcené vlašské ořechy. Ty patří mezi tak zvané superpotraviny. Obsahují celou řadu důležitých látek a kromě jiného podporují činnost mozku.
Do našeho podzimního salátu patří ještě také nadrobno nasekaná pažitka, med, pepř, sůl a trocha olivového oleje. Vše opatrně promícháme.
Chuť pečené zeleniny skvěle doplní štiplavá rukola, která je hotovým elixírem zdraví. Obsahuje velké množství vitamínu C i betakarotenu, látky, která ochraňuje naše buňky.
Do salátu přidáme ještě čerstvý sýr natrhaný na kousky.
Ohodnoťte tento recept: