Marmeláda z plodů růže svraskalé


Podzim je obdobím, kdy naše babičky sbíraly velké kulaté šípky z keřů růže svraskalé. Jde o vytrvalý a odolný druh původně divoké rostliny pocházející z Dálného východu. Růže svraskalá kvete od jara až do podzimu a na keři můžeme často vidět velké květy i plody současně. Plody zůstávají na keřích i přes zimu, kdy jsou vítanou potravou ptáků a veverek. Tyhle velké kulaté šípky jsou totiž jedlé, obsahují vitamín C a dá se z nich vařit například čaj na posílení imunity.
Naše bylinkářka Věra je každoročně sbírá a připravuje z nich výtečnou marmeládu.
Natrhané šípky je třeba očistit a nožem z nich odkrojit kalištní lístky, čili tak zvané bubáky. Poté je zalijeme vodou a povaříme.
Změklé šípky rozmačkáme mačkadlem na brambory a propasírujeme přes husté síto. Vypomůžeme si při tom dřevěným hříbkem, které používaly už naše babičky na štupování punčoch.
Šípkové pyré nalijeme do kastrolu a přivedeme k varu. Tím se mimo jiné stane, že chloupky, které každý šípek uvnitř obsahuje, varem změknou.
Na litr šípkového pyré počítáme asi půl kila krystalového cukru a 3 až 4 lžičky citrusového pektinu, který si v části cukru předem rozmícháme. Vše ještě chvíli povaříme a nakonec ještě do směsi přidáme šťávu z jednoho citronu.
Hotovou marmeládu plníme do čistých skleniček. Poté je otočíme dnem vzhůru, aby víčko dobře těsnilo, a necháme vychladnout.
Ohodnoťte tento recept: