Tyrolský třesený chléb


Těsto I
250 g žitné mouky
250 ml vlažné vody
20 g droždí
Těsto II
500 g žitné mouky
250 g pšeničné mouky
850 ml vlažné vody
20 g droždí
3 lžičky soli
lžíce fenyklu
lžíce kmínu
2 lžíce mletých semen pískavice
Na základ těsta použijeme 250 gramů žitné mouky, 20 gramů droždí a čtvrt litru vlažné vody. Všechny suroviny smícháme. Mísu zakryjeme utěrkou a obsah necháme kynout na teplém místě.
K vykynutému těstu přisypeme 3 lžičky soli a veškeré koření, tedy dvě lžíce pískavice neboli řeckého sena smíchané s jednou lžičkou fenyklu a lžící kmínu.
Přidáme 250 gramů pšeničné mouky, 850 mililitrů vlažné vody a 500 gramů mouky žitné. Vypracujeme těsto, které opět necháme vykynout.
Poté si pomoučíme čistou utěrku a rukama namočenýma ve vodě z těsta tvarujeme bochánky. Každý bochánek lehce poprášíme moukou a znovu necháme chvíli kynout.
Poté si pomoučíme prkénko položíme na něj bochánky těsta a třeseme s nimi tak dlouho, dokud nevytvoříme placky. Poté pečeme zhruba 10 minut při teplotě 220 stupňů.
Ohodnoťte tento recept: