Celerový krém
500 g celeru (oloupaného)
50 g másla
50 g šalotky
100 ml bílého vína
100 ml bílého portského vína
1 l kuřecího či zeleninového vývaru
0,25 l smetany
sůl
pepř
citronová šťáva
jablko
Oloupaný celer a šalotku nakrájíme na kostičky. V rendlíku rozpustíme kousek másla a šalotku i celer na něm restujeme asi 10 minut. Zalijeme kuřecím anebo zeleninovým vývarem, nejlépe domácí výroby, dále bílým vínem a bílým portským. Vaříme, dokud celer nezměkne. Poté přidáme smetanu a ještě krátce povaříme. Dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Hotovou polévku poté rozmixujeme. Jablko oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na dno talíře nasypeme kostičky jablka a přelijeme je hotovým celerovým krémem. Můžeme podávat s opečenými kostičkami pečiva.
Ohodnoťte tento recept: