Nápoje alkoholické

Rybízové víno

4 kg červeného rybízu smíchaného s miskou černého

na desetilitrový demižon pak počítáme:
3,5 litru rybízové šťávy
2,20 kg cukru krystal
2 – 3 litry vody (podle toho, jak moc je rybíz kyselý)
kousek droždí velikosti lískového oříšku

Očištěný a opraný rybíz zbavíme třepin a lehce ho pomačkáme šťouchadlem na brambory. Pomačkané kuličky ovoce nasypeme do vhodné lahve a necháme 1 – 2 dny odležet. Během této doby je pravidelně promícháváme. Poté z nich vylisujeme šťávu (například přes jemné plátno). Cukr smícháme s vlažnou vodou. Je třeba aby se úplně rozpustil. Roztok smícháme s rybízovou šťávou. Výsledný produkt by měl mít teplotu 23 stupňů Celsia. Nyní připravíme zákvas: droždí rozmícháme v trošce rybízové šťávy (cukr v ní obsažený nastartuje proces kvašení) a přidáme k rybízové šťávě.

Demižon postavíme na světlo a do pokojové teploty. Rybízák necháme kvasit 6 – 8 týdnů. Nepromícháváme, ale kontrolujeme. Pokud by rybízák nekvasil, je třeba přidat droždí.

Jakmile víno přestane kvasit, stočíme je do čistého demižonu, aby se zbavilo kalu, poté uzavřeme a necháme stát další dva měsíce. No a pak už můžeme lahvovat a hlavně ochutnávat…

Ohodnoťte tento recept: 

10 hlasů

Další recepty Celý díl