Kančí kýta na lesácký způsob
1 kg kančí kýty
300 g cibule
300 g celeru
sůl, pepř, bobkový list, jalovec
sádlo
1 – 2 PL rýžové mouky
150 ml červeného vína
200 g hub (žampiony, hříbky,…)
pažitka
Začneme tím, že očistíme a nahrubo nakrájíme cibuli a celer, které orestujeme na rozehřátém sádle. Kančí maso pomalu dušené na celeru a cibuli bude jemné a křehké. Kýtu osolíme a opepříme ze všech stran.
K zeleninovému základu přidáme bobkový list a kuličky jalovce, které jsou už po staletí kořením typickým právě pro úpravu zvěřiny.
Do kastrolu vložíme maso a opékáme ho společně ze zeleninou ze všech stran, aby se tak zvaně zatáhlo. Poté podlijeme vodou, přikryjeme poklicí a v troubě dusíme doměkka. Maso pravidelně kontrolujeme, obracíme a podléváme.
Ke zvěřině se tradičně připravují také další plody lesa, v našem případě hříbková směs. Houby orestujeme na kvalitním oleji. Směs nezapomeneme lehce osolit.
Hotovou kýtu vyjmeme z kastrolu a zeleninu propasírujeme přes hustý cedník. Je-li třeba podlijeme trochou vody, ale hlavně kvalitním červeným vínem, které pak ke zvěřině můžeme i podávat.
Omáčku zahustíme rýžovou moukou a krátce provaříme. Je-li třeba, lehce přisolíme a přidáme také orestované houby.
Kančí kýtu nakrájíme na plátky. Podáváme přelité omáčkou a posypané čerstvě nakrájenou pažitkou. Jako příloha se hodí brambory pečené s bylinkami, například s rozmarýnem a tymiánem.
Ohodnoťte tento recept: