Moučníky a cukroví

Pohankový nákyp s jablky a skořicí

250 g předem uvaření pohanky
50 g změklého másla
100 g moučkového cukru
250 měkkého tvarohu
3 vejce
citronovou kůru
tuk na vytření pekáče
strouhanku na vysypání pekáče
oloupaná a na kousky nakrájená jablka
skořici na posypání
podrcené vlašské ořechy
rozinky
2 kelímky zakysané smetany

Na pohankový nákyp budeme potřebovat 50 gramů změklého másla, 100 gramů moučkového cukru, 250 gramů měkkého tvarohu a tři žloutky. Vše mixujeme, anebo ručně utřeme do hladké hmoty.

Směs přidáme k 250 gramům uvařené pohanky, a dochutíme nastrouhanou citronovou kůrou a promícháme. Ušleháme sníh z bílků a vše znovu opatrně promícháme.

Připravíme si tukem vytřený a strouhankou vysypaný pekáč a rovnoměrně do něj navršíme polovinu pohankové směsi.

Povrch uhladíme a poklademe kousky oloupaných a nakrájených jablek, posypeme skořicí, rozinkami a nahrubo podrcenými vlašskými ořechy. Nahoru rozetřeme zbylou směs. Opět uhladíme a vše potřeme zakysanou smetanou.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 160 až 170 °C, dokud povrch místy nezíská zlatohnědou barvu.

Upečený nákyp necháme chvíli vychladnout. Počítejme s tím, že se při krájení může trochu rozpadnout, což ale nemění nic na jeho skvělé chuti. Podáváme pokapaný medem a doplněný čerstvým ovocem.

Ohodnoťte tento recept: 

31 hlasů

Další recepty Celý díl