Nedělní vepřová pečeně
1 – 1,5 kg vepřové krkovice
4 – 5 větších mrkví
2 – 3 cibule, podle velikosti
olej
kousek másla
malé množství krystalového cukru
sůl
čerstvou pažitku
Vepřovou krkovici upečeme zvlášť v troubě, zatímco mrkev i oglazujeme samostatně na pánvi. Krkovice tedy putuje v pekáči rovnou do předehřáté trouby. Maso pečeme zakryté, na 200 stupňů po dobu 2 a půl až tří hodin. Mezitím je třeba oloupat a na kolečka nakrájet větší množství mrkve a cibule. Na pánvi rozehřejeme olej a přidáme i kousek másla. Lehce orestujeme cibuli, ke které po chvilce přidáme i mrkev a také malé množství cukru. Pro závěrečné dochucení si ještě nasekáme čerstvou pažitku. Ideální přílohou k naší nedělní vepřové pečení s glazovanou mrkví jsou tradiční šťouchané brambory.
Ohodnoťte tento recept: