Luštěniny a obiloviny

Hrachová kaše s pošírovaným vejcem a grilovaným sýrem

2 – 3 porce

250 g loupaného půleného žlutého hrachu
1 cibule
1 – 2 stroužky česneku podle chuti
2 – 3 vejce
sýr vhodný pro grilování
kousek čerstvého sýra do hrachové kaše
trochu vlažného mléka
olej
sůl
čerstvá petrželka

Žlutý hrách nemusíme namáčet, je však třeba ho předem propláchnout. Poté hrách zalijeme vodou, osolíme a vaříme doměkka. Česnek a cibuli oloupeme a obojí nakrájíme na plátky. Orestujeme na rostlinném oleji. Nejprve cibuli a poté česnek.

Hrachovou kaši našich babiček vylepšíme pošírovaným vejcem, a grilovaným sýrem. Pokud se ale hodláme držet postních tradic, dáme si jen samotnou hrachovku politou osmaženou cibulkou a česnekem. I to je celkem vydatné jídlo, protože luštěniny, jak známo, obsahují rostlinné bílkoviny.

Pokud chceme hrachovou kaši opravdu hedvábnou, vmícháme do ní ještě kousek měkkého sýra a vlažné mléko.

Kaši dochutíme solí a podáváme s osmaženou cibulkou a česnekem a čerstvou petrželkou.

Ohodnoťte tento recept: 

6 hlasů

Další recepty Celý díl