Různé

Duběnkový inkoust

6 dcl bílého vína
50 g duběnek
20 g zelené skalice
5 g soli
20 g arabské gumy

Pokud se rozhodnete vyzkoušet, co obnášelo být písařem, který si vyráběl vlastní duběnkový inkoust, budete potřebovat 6 deci bílého vína, které je třeba zahřát na mírném plameni. Stejně dobře však funguje i dešťová voda, anebo voda destilovaná. Před tím je ovšem třeba nasbírat 50 gramů duběnek, což je vlastně domeček larvy, jejíž vajíčka klade samička hmyzu zvaného žlabatka dubová.

Duběnky podrtíme v hmoždíři, přisypeme do zahřátého vína a promícháme. Připravenou směs je třeba nechat po dobu 12 dnů fermentovat v teple. Směs je také třeba denně promíchávat. Po 12 dnech se nálev přecedí přes plátno. Vzniklou tekutinu zahřejeme, přimícháme 20 gramů zelené skalice, neboli vitriolu, a 5 gramů soli. V trošce deštové vody je třeba rozpustit 20 gramů arabské gumy, která má za úkol inkoust zahustit a zajistit, aby se jím dobře psalo. Obě směsi poté asi pět minut mícháme. Inkoust necháme vychladnout a můžeme se pustit do psaní.

Ohodnoťte tento recept: 

7 hlasů

Další recepty Celý díl