Různé

Dýňová hořčice

2 kg dýně nakrájené na kostičky
4 dcl octa
½ l oleje
1 paličku česneku
1 lžičku pepře
1 lžičku chilli
10 dkg cukru
2 dkg soli
1 malou plnotučnou hořčici
4 dkg hořčičného semene

Dýni rozkrájíme a zbavíme semínek a dužniny. Pokud použijeme dýni hokkaidó, nemusíme ji loupat. S dýní a nožem však pracujeme opatrně a dáváme pozor, aby nůž po hladké slupce nesklouzl. Dýni poté rozkrájíme na kostičky a vsypeme do hrnce. Vlijeme olej a ocet. Ochutíme hořčičným semínkem a přidáme plnotučnou hořčici. Nesmí chybět ani sůl, krystalový cukr, česnek, pepř a mleté chilli koření. Vše promícháme a vaříme do změknutí dýně, což trvá asi hodinu. Směs poté rozmačkáme šťouchadlem na brambory do potřebné konzistence a rozdělíme do dvou nádob. Jednu várku ochutíme čerstvou šalvějí a druhou další dávkou nakrájeného česneku. Obě várky necháme ještě 5 minut povařit. Poté nalijeme do čistých sklenic, uzavřeme a necháme sterilizovat 20 minut při teplotě 80 stupňů.

Ohodnoťte tento recept: 

33 hlasů

Další recepty Celý díl