Hovězí závitky
podle Heleny Vrábkové
kilo roštěné nebo zadního hovězího
5 dkg anglické slaniny
3 cibule
hladká hořčice
sterilovaná sladkokyselá zelenina (aby tam byla paprika, mrkev, okurky, příp. i hrášek)
sůl
pepř
sladká paprika
2 lžíce hladké mouky
olej
bílou pevnější nit
Hovězí roštěnou nakrájíme na centimetrové plátky, které rozklepeme a z obou stran řádně osolíme a opepříme. Plátky masa potřeme hořčicí a poklademe sterilovanou zeleninou. Kdo chce přidá i nakládanou okurku. Závitky zabalíme a ovážeme je potravinářským provázkem, či po vzoru našich babiček režnou nití. V kastrolu mezitím rozehřejeme sádlo či olej, orestujeme cibuli a anglickou slaninu. Vložíme závitky a ty ze všech stran hojně zaprášíme mletou paprikou. Maso necháme zatáhnout a poté podlijeme hovězím vývarem a dusíme doměkka.
Hotové závitky vyjmeme a připravíme si omáčku. Zredukovanou šťávu zahustíme hladkou moukou, poté znovu podlijeme a hovězí závitky v ní ještě prohřejeme.
Naši variaci na španělské téma podáváme s houskovým knedlíkem.
Ohodnoťte tento recept: