Františkánský švestkový koláč
Na těsto
250 g hrubé mouky
250 ml mléka
100 g moučkového cukru
droždí
2 celá vejce
100 g rozpuštěného másla
trochu nastrouhané citronové kůry
špetka soli
máslo na vymazání formy
Na náplň
rozpůlené švestky
moučkový cukr
skořici na posypání
mleté ořechy
Na drobenku
mouku, máslo a cukr v poměru 2:1:1
V kastrůlku rozpustíme máslo. Do mísy vsypeme hrubou mouku, špetku soli a přilijeme trochu mléka. Rozdrobíme kostku droždí a přidáme trochu moučkového cukru, abychom nastartovali proces kynutí a necháme vzkypět. Do těsta dále rozklepneme dvě celá vejce a přilijeme zbytek mléka i rozpuštěné máslo. Přidáme zbylý cukr, promícháme a vypracujeme řidší těsto, které necháme nakynout. Mezitím vypeckujeme švestky a do těsta nastrouháme citronovou kůru. Do máslem vymazané koláčové formy vlijeme polovinu těsta a rovnoměrně ho rozetřeme. Poklademe švestkami, rozdrobenými ořechy a posypeme moučkovým cukrem. Náplň zalijeme druhou dávkou těsta, které opět rozetřeme až k okrajům. Těsto posypeme drobenkou připravenou z mouky, másla a cukru. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů do zlatova, což trvá přibližně půl hodiny.
Ohodnoťte tento recept: