Moučníky a cukroví

Bábovka z litého kynutého těsta

500 g polohrubé mouky
500 ml mléka
100 g moučkového cukru
100 g másla
3 žloutky
30 g droždí
5 g soli
špetku muškátového oříšku
30 g kandovaného ovoce
30 g rozinek
30 g mandlí
tuk a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy

V míse rozetřeme droždí s malým množstvím cukru. Přidáme dvě lžíce mouky, vlažné mléko, promícháme a necháme nakynout. Přisypeme zbytek mouky a moučkový cukr. V mléce rozkvedláme žloutky a přidáme je do těsta. Přilijeme zbytek mléka, opatrně promícháme, a přidáme rozpuštěné máslo, muškátový oříšek a špetku soli. Vypracujeme řídké těsto, do kterého vmícháme rozinky, nasekané mandle a kandované ovoce. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy, a necháme půl hodiny kynout na teplém místě. Prvních 10 minut pečeme na 180 stupňů a poté dalších 35 minut na 150 až 160 stupňů podle typu trouby. Upečenou bábovku opatrně vyklopíme, pocukrujeme, a krájíme až po vychladnutí.

Ohodnoťte tento recept: 

123 hlasů

Další recepty Celý díl