První dětské příkrmy, zeleninový bez masa a s telecím nebo kuřecím masem
První dětské příkrmy, zeleninový bez masa a s telecím nebo kuřecím masem
Varianta č. 1
30 g celeru
1 malá karotka
1 malý brambor
1 vařený žloutek
vývar ze zeleniny
podle potřeby kojenecké mléko
Varianta č. 2
50 g telecího nebo kuřecího masa
1 malý brambor
kousek karotky, celeru a kořenové petržele
podle potřeby kojenecké mléko
Vajíčko natvrdo vaříme 10 minut. Pokud bychom ho vařili déle, žloutek získá šedozelený okraj.
Polévkovou zeleninu, to znamená mrkev, celer, kořenovou petržel a také brambory oloupeme a nakrájíme na kousky.
Základem prvního jídelníčku by měla být tepelně upravená zelenina. Tradičně se doporučují brambory a mrkvička, postupně ale můžeme zařadit i brokolici, dýni, kedlubnu, špenát anebo hrášek.
Zeleninu přidáme do parní nádoby, kde už vaříme na kousky pokrájené telecí, případně kuřecí maso. Zeleninu na bezmasý dětský příkrm uvaříme v páře. Stačí na to deset minut a pára zajistí, že si zelenina zachová chuť, vyšší obsah vitamínů, minerálů a také antioxidantů, což jsou látky, které ochraňují naše buňky.
Zeleninu poté rozmixujeme společně s vaječným žloutkem, vývarem a trochou kojeneckého mléka. Stejně postupujeme u varianty s masem.
Jídlo nesolíme. Dětem od jednoho roku můžeme jídlo dochutit, nejlépe malým množstvím čerstvých bylinek.
Ohodnoťte tento recept: