Zeleninová jídla

Nakládané okurky

S listy vinné révy

Listy vinné révy, stejně jako ty višňové, se pod nakládačky vkládají, protože jim dodávají specifickou příchuť a urychlují proces kvašení. Bobkový list, nové koření, hořčičné semínko a pepř jsou tradiční přísadou, která v nálevu nesmí chybět. Můžeme přidat jednu celou feferonku a oloupané stroužky česneku. Okurkám můžeme odkrájet konce a naskládat je do zavařovačky. Přidáme ještě snítky kopru a další vrstvu okurek. Vše zalijeme klasickým nálevem z vody, octa a soli. Pokud použijeme nálev teplý, vyrobíme rychlokvašky, které je po otevření třeba zkonzumovat co nejdříve. Necháme-li nálev nejprve vychladnout, pochutnáme si na neméně populárních kvašácích, které uzavřené ve sklenici vydrží až do příští sezóny.

S listy višňovými

Postup pro naše rychlokvašky číslo dvě je obdobný, jako u receptu prvního. Liší se použitím višňových listů a koleček zdravého křenu a mrkve. Křen prý okurkám zachová křupavost a také dodá říz. Kůrku z kváskového chleba dáváme pouze na horní vrstvu okurek, aby v nálevu neplavaly drobečky. Dřevěné špachtle slouží k tomu, aby nakládanou zeleninu udržely hezky pod hladinou. Cennou potravinou je ostatně i okurkový lák. Zdaleka nejde jen o tradiční lék na kocovinu. Pokud ho naředíme vodou, získáme skvělý iontový nápoj po sportovním výkonu, a můžeme ho také směle použít jako náhradu za ocet.

Ohodnoťte tento recept: 

10 hlasů

Další recepty Celý díl