Zeleninová polévka s divokými bylinami
Lopuchový kořen se tradičně používá v lidovém léčitelství, ale tuhle rostlinu můžeme využít i jinak. Velmi mladé listy se mohou přidat do salátu, a ochutnat se dají i mladé řapíky, které je ale třeba tepelně upravit. Křen se kdysi do polévek vkládal docela běžně, zvláště nastrouhaný do hovězího vývaru, anebo do polévky z brambor a červené řepy.
polévková zelenina
2 l domácího hovězího vývaru
čerstvé divoké jedlé bylinky, např. lopuchový kořen a divoce rostoucí křen
domácí olejová jíška
Roman a Tereza připravili klasickou polévku ze zeleniny a domácího hovězího vývaru a planá zelenina a bylinky dodaly pokrmu další rozměr chuti. Lopuchová kořen je třeba omýt, oloupat a pokrájet na menší kousky. Divoce rostoucí křen dodá naší polévce říz. Roman vložil do polévky kousek kořene vcelku a nechal jej chvíli povařit. No a když křen, tak i na kostičky nakrájené uzené.
Naši kuchaři polévku nakonec dochutili bylinkami a předem připravenou domácí olejovou jíškou.
Ohodnoťte tento recept: