Polévky

Dršťkovka z hlívy ústřičné

Zdraví prospěšnou hlívu si dnes kdekdo pěstuje sám. Způsobů a návodů existuje několik, a tahle houba se dá úspěšně pěstovat i v panelákovém bytě.
Hlíva ústřičná patří mezi léčivé houby. Obsahuje betaglukany, které dokáží posílit náš imunitní systém a také snižují hladinu cholesterolu v těle. Z hlívy se dají připravit skvělá jídla, jako například guláš, rizoto, či různé pomazánky. Anebo naše skvělá a na přípravu snadná houbová polévka.

2 cibule
trs hlívy o váze asi 500 g
3 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
2 – 3 lžičky sladké papriky, a podle chuti i pálivé
3 stroužky česneku
majoránka
mletý pepř
sůl

Očištěné trsy hlívy nakrájíme na drobné kousky, protože hlíva má tužší konzistenci a lépe se tak uvaří. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky a připravíme si také stroužky česneku. V hrnci rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibuli. Přidáme hladkou mouku a připravíme cibulovou jíšku. Do základu na polévku patří ještě sladká i pálivá paprika. Vše podlijeme vodou anebo vývarem. Do polévky přidáme nakrájené houby, promícháme a povaříme do změknutí. Dochutíme pepřem, prolisovaným česnekem, majoránkou a solí.

Ohodnoťte tento recept: 

18 hlasů

Další recepty Celý díl