Letní nápoj s medovinou
Medovina, stejně jako med, obsahuje zdraví prospěšné látky a můžeme si ji dopřát jako digestiv po dobrém jídle. V dávných dobách se podávala během různých slavností či náboženských rituálů, a také bojovníkům, kteří se navraceli z vítězné bitvy. Chutnala Slovanům, Vikingům i Keltům. Nápoj podobný medovině si oblíbili Římané, kteří si víno míchali s čerstvým medem. Pravá medovina prý inspirovala i pojem honey moon, čili medový měsíc neboli líbánky. Zásobu tohoto hořkosladkého nápoje dostávali totiž tradičně darem novomanželé.
Medovinu si po vzoru našich předků pochopitelně můžeme vychutnat horkou, svařenou s kořením, anebo jen tak, zastudena. Nezapomínejme ale na to, že ta pravá medovina, čili medové víno, které vzniká kvašením včelího medu, vody, a kvasných kultur, obsahuje nejméně 11 procent alkoholu.
Naším tipem je tedy medovina poněkud zředěná a dochucená medem, plátky citronu a limetky, a voňavou mátou. Veškeré ingredience ve sklenici smícháme, trochu promačkáme, doplníme ledem a dolijeme vodou. Můžeme přidat i snítku voňavé levandule.
Ohodnoťte tento recept: