Různé

Pampeliškovo-kopřivová kúra na pročištění organismu

Hledáme-li tip na přírodní pročišťovací kůru, bylinkářka Věra doporučuje vyzkoušet kombinaci pampelišky a kopřivy. Ideální načasování je doba brzkého jara, kdy pampelišky ještě nekvetou. Kopřivu bylináři radí sbírat do 20. května, protože poté už obsahuje větší množství dusičnanů.

Pampelišky vyrýpnuté i s kořeny omyjeme a celé rostliny nakrájíme na kousky. Totéž uděláme i s kopřivou. Pokrájené rostliny napěchujeme do sklenice se širokým hrdlem, zalijeme bílým alkoholem, rozmixujeme a lahev dobře uzavřeme.

Směs necháme macerovat jeden až dva týdny, poté scedíme přes husté plátno, a ještě poctivě vymačkáme. Scezený macerát dosladíme medem a můžeme zahájit pročišťovací kúru. Doporučuje se užívat 1 lžíci 15 minut před jídlem. Alkohol ve směsi slouží coby konzervant a dokáže z bylin dobře vytáhnout účinné látky. Pokud však alkohol nechceme anebo nemůžeme užívat, rozmixujeme byliny ve vodě, scedíme a skladujeme v lednici. Taková směs je určena k rychlé spotřebě.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl