Kvašená růžová limonáda
třílitrová nádoba, nejlépe skleněná
200 g cukru bílého či třtinového
20 – 30 květů růží, podle velikosti
1 – 2 bio citróny
2,75 – 2,8 l vody
1/10 kostky droždí nebo 1 dcl jablečného octa
Do třílitrové sklenice nasypeme krystalový cukr a zalijeme vlažnou vodou tak, aby se rozpustil. Abychom sklenici růžovými plátky dostatečně naplnili, musíme nasbírat dvacet až třicet květů, podle toho, jak jsou velké. Jednotlivé růžové plátky otrháme a vsypeme je do lahve. Přidáme na kolečka nakrájený, dobře omytý citron.
Do lahve nadrobíme asi desetinu kostky kvasnic, obsah dolijeme vodou tak, abychom lahev naplnili a vytlačili vzduch, opatrně promícháme a uzavřeme. Lahev postavíme do vyšší nádoby, to, kdyby kvašení probíhalo poněkud bouřlivěji. Obsah lahve třikrát denně promícháme a lahev opět uzavřeme. Po třech dnech nápoj scedíme a plníme do lahví. Skladujeme v chladu.
Věřin tip: místo droždí můžeme na nastartování procesu kvašení použít také jablečný ocet, nejlépe domácí.
Ohodnoťte tento recept: