Vajíčkový salát
podle potravinářských norem z první republiky
8 natvrdo vařených vajec
3 sterilované okurky
3 brambory den předem uvařené
1 cibule
1 lžičku kaparů
1 lžíci hořčice
1 lžičku worcesterské omáčky
1 lžičku cukru krupice
100 g majonézy
100 g zakysané smetany
citrónovou šťáva nebo ocet
mletý pepř
sůl
Den předem si uvaříme 3 brambory ve slupce. Oloupané brambory pak nakrájíme na kostičky. V míse smícháme 100 g majonézy a stejné množství zakysané smetany, 1 polévkovou lžíci worcestrské omáčky, trochu citronové šťávy nebo octa, lžičku krupicového cukru a vše promícháme. Majonézu ještě dochutíme polévkovou lžící hořčice.
Na řadu přichází krájení dvou sterilovaných okurek a jedné cibule, které přidáme k bramborám. Kapary, dříve zvané kaprlata, byly běžnou součástí měšťanské kuchyně už v dobách Magdaleny Dobromily Rettigové.
Norma z dob první republiky velela přidat do salátu celkem osm vajec uvařených natvrdo. Takto můžeme spotřebovat například velikonoční výslužku. Vařená neoloupaná vejce vydrží v ledničce až týden. Pokud je však vyndáme, měli bychom je spotřebovali během dvou hodin.
Salát dochutíme solí, pepřem a samozřejmě i připravenou majonézou.
I vajíčkovému salátu prospěje krátké rozležení chutí. Tahle delikatesa je určena k rychlé spotřebě, ideálně s dobrým domácím pečivem.
Ohodnoťte tento recept: