Plněné velikonoční bochníčky


350 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
100 g másla
cca 180 ml mléka
2 žloutky
7 g sušeného droždí
1 lžička soli
1 lžička mleté skořice
citronová kůra
muškátový oříšek
Na náplň
300 ml smetany ke šlehání
50 g moučkového cukru
70 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí
vydlabaná střídka
1 vejce na potření
cukr na posypání
Polohrubou i hladkou mouku prosejeme a promícháme se sušeným droždím, nastrouhanou citronovou kůrou, skořicí, mletým muškátovým oříškem, solí a cukrem.
Žádné koření by nemělo převládat, aby svou chutí a vůní nepotlačilo druhé. Vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky, a rozehřátým vlahým máslem zaděláme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
Pomoučíme si vál a vykynuté těsto rozdělíme na přibližně 15 stejných dílů. Z těsta tvoříme bochánky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Těsto necháme ještě asi 20 minut kynout. Před pečením potřeme bochánky rozšlehaným vejcem a můžeme je ještě posypat plátky mandlí nebo nakrájenými ořechy.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170 °C dozlatova, asi 20 minut. Upečené bochánky necháme důkladně vystydnout. Poté je podélně rozkrojíme, a střídku těsta trochu vydlabeme. Nasekané ořechy nebo mandle promícháme s cukrem a rozdrobenou střídkou a opatrně k nim vmícháme dotuha ušlehanou smetanu. Touto nádivkou rozkrojené pečivo naplníme, přiklopíme a pocukrujeme.
Ohodnoťte tento recept: