Oxymel je recept na prastarý nápoj z jablečného octa, medu a bylin. Tento nápoj prospívá prostředí v našich střevech a tím posiluje naši imunitu.

S bylinkářkou Věrou Stříbrskou jsme si vyzkoušeli následující postup:

Z růží otrháme okvětní plátky. Další bylinky nakrájíme na kousky a vše poté napěchujeme do lahve se širokým hrdlem. Věra použila i šípky z šípkové růže. Nezapomeňme ale, že si můžeme připravit i bylinkovou směs dle vlastního výběru.

Vše zalijeme tekutým medem a přilijeme část octa. Dávkujeme 1 díl medu a 2 až 3 díly octa. Poté, co byliny zalijeme zmíněnou směsí, sklenici opatrně protřepeme, abychom z ní vytlačili vzduchové bubliny, a poté dolijeme octem až po okraj a uzavřeme.

Byliny necháme ve směsi octa a medu macerovat tři týdny na chladném místě a sklenici občas protřepeme. Oxymel poté scedíme do jiné lahve, uzavřeme a skladujeme v chladu. Doporučujeme dát si denně malou skleničku tohoto posilujícího nápoje.

Ohodnoťte tento recept: 

21 hlasů

Další recepty Celý díl